Makro ir mikro elementai mityboje. Ką turime žinoti?

Norėdami pasiekti sporto tikslus turime stengtis ne tik treniruočių metu. Svarbu suprasti, kad tai, ką darome sporto salėje yra taip pat svarbu, kaip ir veikla už sporto salės ribų. Jei norite pasiekti geriausių sporto rezultatų, maistas, kuriuo užpildote savo kūną, turi sutapti su jūsų tikslais.

Per kelis pastaruosius metus „CrossFit“ bendruomenėje išpopuliarėjo maisto makro elementų skaičiavimas. Ar tai vertinga ir kodėl jums tai turėtų būti svarbu?

Makro elementų skaičiavimas gali būti daug veiksmingesnė priemonė svorio mažinimui ir bendros energijos didinimui, nei kalorijų skaičiavimas. Angliavandeniai, baltymai ir riebalai yra trys tinkamam mūsų organizmo funkcionavimui reikalingi makro elementai. Skaičiuodami juos galite būti tikri, kad valgote pakankamai struktūrinių ir energiją suteikiančių maisto medžiagų, o ne tik bendrą kalorijų sumą. Tai gali padėti jums palaikyti raumenų masę ir sveiką fiziologiją.

Makro elementų skaičiavimo mokslas yra pagrįstas jūsų kūno funkcijų palaikymui reikalingos energijos apskaičiavimu. Iš šių kalorijų galite nustatyti reikalingus baltymų, angliavandenių ir riebalų gramus, kuriuos turite suvalgyti per dieną. Paprastas makro elementų skaičiuotuvas internete ar mobilioji programėlė gali padėti jums suprasti šiuos skaičius.

Neigiama makro elementų skaičiavimo savybė – žmonės sutelkia dėmesį tik ties skaičiais ir pamiršta maisto kokybę. Jums reikiamą angliavandenių kiekį galite gauti valgydami tik spurgas, bet ar tai padės jums pasiekti tikslus sporto salėje? Nors apdorotame maiste yra daugiau makro elementų nei natūraliame ir tai padėtų jums greičiau pasiekti savo makro skaičius, tokius mainus jūs darote mikro elementų sąskaita. Kadangi mūsų vartojamas maistas turi poveikį rezultatams sporte, atletai turi suprasti mikro elementų svarbą mityboje.

Mikroelementai – tai vitaminai ir mineralai maisto produktuose. Nors paprastai reikalingas tik nedidelis jų kiekis, mikro elementai yra labai svarbūs mūsų sveikatai ir gerai savijautai. Mikro elementai yra gyvybiškai svarbūs tinkamam visų mūsų kūno sistemų funkcionavimui: nuo kaulų augimo iki smegenų funkcijos. Mitybos įvairovė – daug vaisių, daržovių, riešutų ir sėklų – padeda gauti įvairių reikalingų maistinių medžiagų. Paprastai kalbant – kuo spalvingesnė jūsų mityba, tuo didesnė nauda jums.

Įvairi mityba, dėmesys maisto kokybei ir tinkamas angliavandenių, riebalų ir baltymų pusiausvyros palaikymas padės jums pasiekti mitybos ir sporto tikslus. Derindami abiejų tipų elementus, jūs tikrai priartėsite prie savo maksimalių rezultatų!

Domitės sportui tinkama mityba? Nepraleiskite mūsų ankstesnio straipsno apie „CrossFit“ mitybą:  skaitykite čia.

Autorius: Paulius Jurėnas